İşlemci (CPU) bilgisayarın en ısınan parçasıdır ve gerekli soğutma fan bakımı yapılmazsa en çabuk bozulan parçasıdır. Böyle durumlarda Pc CPU işlemci değişimi yapılmak zorunda kalınmaktadır.
Bir bilgisayar için en önemli parça olan işlemci, bilgisayarın bütün işlemlerini doğrudan gerçekleştirir. İşlemci merkezli bu hareketler ile bilgisayar ile istediğiniz her türlü işlemi yapabilirsiniz. Bu işlemler en basit görülen hesap makinesini çalıştırmaktan en karmaşık programları çalıştırmaya kadar sıralanabilir. Hatta Mouse ve klavye hareketleri bile işlemci sayesinde bilgisayarda karşılık bulur.
PC CPU işlemci değişimi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Bilgisayarın en önemli parçası olmasının yanında her bilgisayarın işlemci yuvası birbirinden uyumsuz olup her birinin ayrı özellikleri vardır. İşlemciler küçük parçalar olup üzerinde elektronik devreler tamamen makineler marifetiyle takılıp çıkartılmaktadır.
Çok hassas uzmanlık gerektiren bu parçaların monajında yaşanacak herhangi bir problem geri dönüşü olmayacak sonuçları ortaya çıkarabilir. DestekOffice olarak Teknik Servisimiz PC CPU işlemci değişimi konusunda gerekli yedek parça temini ve montajı konusunda yeterli deneyime sahip olup bu birikimini sizlere aktarmaktan keyif almaktadır.
Bilgisayarınızda yaşayabileceğiniz herhangi bir problemde müdahale etmekten önce deneyimli kişilerden destek almanız büyük kötü sonuçlar verecek hatalar yapmanızı engelleyecektir. Bilgisayarlarınızdaki bilgilerin yanı sıra diğer arızasız parçalarınıza da zarar verecek olan uzman olmayan müdahaller kesinlikle tavsiye edilmemelidir.
DestekOffice her türlü teknolojik aletiniz için en doğru desteği vermek istemektedir. PC CPU işlemci değişimi işlemi hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız biz DestekOffice’e telefonla veya mail yoluyla ulaşabilirsiniz. Yerinde servis hizmetimiz ile yaşadığınız problemi beraber çözelim… Detaylı bilgi için iletişime geçiniz.
Bilgisayarın (PC) CPU’sunu (Central Processing Unit; Merkezî İşlem Birimi) değiştirmek, doğru bilgilere ve araçlara sahipseniz oldukça kolaydır. Kısaca açıklayacak olursak PC CPU, bir bilgisayar programını oluşturan talimatları yürüten bilgisayar içindeki elektronik devredir. PC CPU işlemci değişimini istemek için birçok sebebiniz olabilir. İşlemciniz 3-4 yıllıksa yeni CPU değişimi sonucu daha düşük güç kullanımıyla daha iyi performans elde edebilirsiniz.
CPU işlemcileri, bilgisayarınızın inanılmaz derecede aktif parçalarıdır. Siz günlük bilgi işlem işinize devam ederken perde arkasında milyonlarca hesaplama yaparlar. Sonuç olarak ısınırlar. İşlemciniz ne kadar güçlü olursa o kadar sıcak çalışır. Böylece güçlü bir CPU işlemcisi olan bilgisayarlar, ısıyı idare etmek için çok daha fazla teknolojiye sahip olurlar. Bu teknolojiler başarısız olursa, daha güçlü bir CPU ısı hasarına karşı daha savunmasız olacaktır ve bilgisayarınız hızlı bir şekilde ısınıp yavaşlayacaktır.
Doğru bir CPU işlemci değişimiyle yavaş olan cihazınız kısa bir sürede yenilenebilir. Ancak burada karşımıza şu soru çıkıyor; doğru CPU işlemci seçimi nasıl yapılır? Öncelikle, Intel veya AMD işlemciye ihtiyacınız olup olmadığını görmek için anakart üzerindeki CPU soketine bakmanız gerekir. Daha sonra çekirdek sayısını incelemeniz gerekir. Kulağa daha fazla çekirdek, daha hızlı cihaz mantığı doğru gelebilir ancak tamamen doğru değildir. Çekirdek sayısını amacınıza yönelik olarak seçmeniz gerekir. Örneğin video düzenleme uzmanları, çift çekirdekli PCU işlemcilerini tercih ederken dört çekirdekli CPU işlemci, programlanamayan grafik kartına sahip bilgisayarda daha kullanışlıdır. CPU işlemciyi daha düşük bir CPU’ya değiştirmek de pek tercih edilmese de bir seçenektir.
CPU işlemcinizi kontrol etmenin en iyi yolu, sisteminizin sevdiğiniz türden bir şeyi çalıştırmak veya sisteminizin sınırlarını zorlamak için kullanabileceğiniz yeni, zorlu bir oyunu test etmektir. CPU işlemci değişimi, bunu alışkanlık haline getirenler için zamanla yaklaşık her 18 ayda bir gerçekleştirilen bir işlem haline gelir. Cihazın daha hızlı olması ve daha fazla uygulamanın açılabilmesi, CPU işlemci değişiminin vazgeçilmez olmasının sebebidir.
CPU Tamiri
Bilgisayarınız açılıyor ancak başlatılamıyor veya önyükleme yapamıyorsa, bilgisayarınız sürekli donuyorsa ve bilgisayarınızın hızı sizi devamlı yavaşlatıyorsa CPU tamirinin vakti gelmiş demektir. Bilgisayarınızın CPU işlemcisi, bilgisayarınızın hesaplamadan sorumlu olan parçasıdır. Esasen, verileri işler ve bu verilerin bilgisayarınızda nasıl akması gerektiğiyle ilgili talimatlar verir. İşleyen bir beyin olmadan pek bir şey yapamayacağımız gibi, bilgisayarlarımız da CPU işlemcisi olmadan pek fazla işlem gerçekleştiremeyiz.
Bilgisayarınızın CPU’su arızalanmaya başladığında fark edeceğiniz türden şeyleri ve bu konuda ne yapabileceğinizi açıklayacağız. Bilgisayarınız sürekli donuyorsa, fanınız aniden yüksek hızda çalışıyorsa veya bilgisayarınız basit bir şekilde başlamıyorsa, sorun cihazınızın CPU işlemcisinde olabilir. Bilgisayarınızın CPU işlemcisi arızalanmaya başladığında belirli sorunlar ortaya çıkar. Bu sorunlar, bilgisayarın sürekli donması, bilgisayar fanının aniden yüksek hızda çalışması veya bilgisayarın açılamamasıdır. Bu sorunları yaşayan kişilerin aklına gelmesi gereken ilk şey CPU tamirine ihtiyaç duyduklarıdır.
Bilgisayarınız açılıyor ancak başlatılamıyorsa, bilgisayarınız tamamen donuyor veya sık sık tekliyorsa ve bilgisayarınız düzenli olarak mavi ekran hataları göstermeye başlıyorsa CPU tamiri yapılmalıdır. CPU tamiri, aynı CPU’nun tamir edilmesiyle de yeni bir CPU yerleştirilmesiyle de yapılabilir. CPU’nuz gevşemişse yeniden yerleştirilmesi gerekir ve gelecekteki sorunları önlemek için ilave soğutma bileşiği eklenmesinde fayda vardır. Ancak CPU’nuz onarılamaz bir şekilde hasar görmüşse bilgisayarınıza hızlı ve yeni bir CPU kurulumu gereklidir. Ayrıca, bilgisayarınızın ısı sorunları yaşamaması için uygun soğutma sistemine sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekir.
PC İşlemci Değişimi
PC CPU işlemci değişimine başlamadan önce bilgisayarınızı kapatmanız ve güç kablosunu prizden çekmeniz gerekir. Her ne kadar bilgisayar artık fişe bağlı olmasa da kendinizi topraklayarak güvenliğinizden emin olabilirsiniz. Bu sebeple statik elektrikten kaçınmak için bilgisayarınız halının üstünde değil, tahta bir masanın üstünde olmalıdır. Halının üzerinde duruyorsanız lastikli terlik giyin ve pamuklu kıyafetleri tercih edin. Böylece güvenliğinizden emin olabilirsiniz.
Sıfırdan yüklemek yerine CPU işlemci yükseltmesi yapıyorsanız, önce eski çipinizi sistemden çıkarmanız gerekir. CPU soğutucusu yolunuzu kapattığı için tornavidayla dört vidayı çıkarmanız gerekir ve kolayca kaldırılarak değiştirmeniz gereken CPU’yu alabilirsiniz.
Eski CPU’nuza ve soğutucunuzun temas kısmına izopropil alkol ve anti-statik bir bezle temizleyerek kullanılmış termal macunu yok edin. Kolayca yıkanarak çıktığı için termal macunun ellerinize bulaşmasında sorun yoktur ancak kıyafetlerden çıkmaz. Eski CPU’yu çıkarmaya çalışmadan önce kolu kaldırarak gevşetmeniz gerekir. Bir CPU’yu çıkarırken, takarken olduğu kadar yavaş olmanıza gerek yoktur. Ancak eski CPU’nuzu yeniden kullanmak, satmak veya vermek istiyorsanız hassas iğnelerine dikkat ederek yavaşça çıkardığınızdan ve anti-statik bir çantaya koyduğunuzdan emin olun.
Eski CPU işlemci çıktığına göre yenisini yerleştirebilirsiniz. Boş bir soket ve kaldırılmış bir kol ile yeni CPU’yu ambalajından çıkarabilir ve yavaşça yuvaya yerleştirebilirsiniz. Çipi yalnızca tek bir şekilde yerleştirmek mümkündür, yani yerleştirmeden önce işaretlere bakarak yerleştirme şeklini anlamanız gerekir. CPU sorunsuz bir şekilde yerine oturduğunda, kolu yerine kilitlemek için indirmeniz gerekir ve bu, çok fazla güç gerektirmez.
Eski CPU’dan önce çıkardığınız soğutucuyu geri koymadan önce soğutucunun iyi çalışması için termal macun yapıştırmanız gerekir. Termal macun, ısıyı CPU’dan soğutucuya aktarmak için hayati önem taşır. CPU ve soğutucunun her ikisinin de düz yüzeyleri varmış gibi görünse de en küçük boşluk bile hava ceplerine neden olabilir ve hava oldukça kötü bir elektrik iletkeni olduğundan boşluğu tam anlamıyla termal macuna ile kapatmanız zaruridir. Termal macunu iyice yaydıktan sonra soğutucuyu sıkıca vidalayın.
Bu adımları izlerseniz bilgisayarınızdan yeni CPU ile daha fazla fayda göreceğinizden emin olabilirsiniz.