Kategoriler: IT Şirketi

Sunucu Kurulumu

Modern çağda sunucu, hepimizin karşısına çıkan terimdir. Peki, sunucu nedir? Sunucu, başka bir bilgisayar programına ve onun kullanıcısına hizmet sağlayan bir bilgisayar programı veya cihazdır. Bir veri merkezinde, sunucu programının üzerinde çalıştığı fiziksel bilgisayar da sıklıkla sunucu olarak adlandırılır. Sunucu programlama modelinde bir sunucu programı, aynı veya başka bilgisayarlarda çalışan sunucu programlarından gelen istekleri bekler ve yerine getirir. Sunucular, verileri veya kaynakları birden çok cihaz arasında paylaşır veya cihaz için hesaplama yapar.

Sunucu kurulumu, sunucu mimarisinin düzenlenmesini içerir. Sunucu mimarisi, sunucu içindeki mimariyi ve süreçleri belirler. On yıldan fazla bir süredir, yeni ölçeklenebilirlik zorlukları ve çok çekirdekli CPU’lara yönelik trendler sayesinde sunucu mimarisi bunlara dikkat eder oldu.

Sunucu kurulumu nedir ve sunucu kurulumu nasıl yapılır soruları son zamanlarda sıklıkla sorulan sorulardır. Öncelikle sunucu kurulumunun avantajlarından ve neden sunucu kurulumuna ihtiyaç duyabileceğinizden bahsedelim.

Sunucu kurulumu sayesinde güvenliği artırılmış bir altyapı oluşur ve iş bilgilerini korunur. Yetkisiz kullanıcıların ağınıza girmesini önlemeye yardımcı olmak için yerleşik güvenlik duvarı koruması ve güvenliği geliştirilmiş uzaktan erişim içerir. Sunucu kurulumu, bilgisayarlarınızı ve sunucularınızı en son güncellemelerle güncel tutar. Sunucu kurulumu, otomatik veri yedeklemeleri ile veri kaybını önler ve yanlışlıkla silinen dosyaları kolayca geri almanıza ve önceki sürümleri geri yüklemenize olanak tanır. Sunucu kurulumu, iş bilgilerini depolamak için tek bir merkez sağlar, bu da iş açısından kritik bilgileri daha iyi yönetebileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca işyerlerinde personelin de bu bilgilere ulaşımı kolaylaşır. Sunucu kurulumu, yeni bilgisayarlar kurmanıza, kullanıcılar eklemenize ve yeni uygulamaları daha hızlı ve kolay bir şekilde dağıtmanıza olanak tanır. Ayrıca sunucu kurulumu, müşterilerinize daha profesyonel bir imaj sunmanıza yardımcı olabilir. Web hizmetlerini çalıştırmanızı, web sitelerini yönetmenizi, e-posta haber bültenleri oluşturmanızı ve daha gelişmiş araç ve uygulamalardan yararlanmanızı sağlar.

Sunucu Kurulumu Nedir?

Sunucunun ne olduğunu yukarıda açıkladık. Şimdi sunucu kurulumu nedir sorusuna cevap verelim. Sunucu kurulumu, kullanıcının sunucuya nasıl bağlanacağını belirler. Sunucu ağı yapılandırma görevleri arasında protokollerin etkinleştirilmesi, bir protokol tarafından kullanılan bağlantı noktasının veya kanalın değiştirilmesi, şifrelemenin yapılandırılması ve sunucu asıl adının kaydedilmesi yer alır. Çoğu zaman, sunucu ağ yapılandırmasını değiştirmeniz gerekmez. Yalnızca özel ağ gereksinimleri varsa sunucu ağ protokollerini yeniden yapılandırmanız gerekir.

En yaygın kullanılan sunucu kurulumlarından bazılarını açıklayalım. Tüm ortamın tek bir sunucuda bulunduğu ‘’her şey tek bir sunucuda’’ sıklıkla tercih edilen bir sunucu kurulumudur. Web sunucusu, uygulama sunucusu ve veritabanı sunucusunu içermesiyle öne çıkar. Bu kurulumun yaygın bir varyasyonu, tek bir sunucuda Linux, Apache, MySQL ve PHP anlamına gelen bir LAMP sunucu kurulumudur.

‘’Ayrı veritabanı sunucusu’’ ile veritabanı yönetim sistemi, uygulama ile veritabanı arasındaki kaynak çekişmesini ortadan kaldırma ve veritabanını yönetim sisteminden veya genel internetten kaldırarak güvenliği artırma fonksiyonlarına sahiptir.

‘’Yük dengeleyici’’, iş yükünü birden çok sunucuya dağıtarak performansı ve güvenilirliği artırır. Yük dengelemeli sunuculardan biri başarısız olursa diğer sunucular, başarısız olan sunucu tekrar işler hale gelene kadar gelen trafiği idare eder. Böylece sunucudan birden fazla hizmet alınabilir.

‘’HTTP hızlandırıcı’’ içeriği bir kullanıcıya çeşitli tekniklerle sunmak için gereken süreyi azaltmak için bir HTTP hızlandırıcı veya HTTP ters proxy önbelleğe alma kullanılabilir. Bir HTTP hızlandırıcı ile kullanılan ana teknik, bir web veya uygulama sunucusundan gelen yanıtları bellekte önbelleğe almaktır, böylece aynı içeriğe yönelik gelecekteki istekler web veya uygulama sunucularıyla daha az gereksiz etkileşimle hızlı bir şekilde sunulabilir.

‘’Master-Slave veri tabanı replikasyonu’’, çok sayıda okuma gerçekleştiren bir veritabanı sisteminin performansını artırmanın bir yoludur. Master-slave replikasyonu, bir master ve bir veya daha fazla slave düğüm gerektirir. Bu kurulumda, tüm güncellemeler merkezden kontrol edilip diğer cihazlara da aktarılabilir.

Sunucu Kurulumu Nasıl Yapılır?

Sunucu kurulumunun ne olduğunu ve ihtiyaçlarınıza göre doğru sunucuyu nasıl seçebileceğinizi gördük. Daha sonra sunucu kurulumu aşamasına geçebilirsiniz. Peki, sunucu kurulumu nasıl yapılır? İşiniz büyüdükçe ve daha fazla çalışanı işe aldıkça, ofis ağınızın ve işinizin verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için bir sunucuya ihtiyaç duyduğunuz zaman gelecektir. Neyse ki küçük işletme için sunucu kurulumu zor değildir. Bu yazıda sunucu kurulumunun nasıl yapıldığını okuyacaksınız.

İster yeni bir sunucu kurun ister satın alın, özel bir IT ekibiniz yoksa her şeyin birbirine nasıl uyduğunu bilmeniz gerekir. Sunucu ile ilgili bilgileri topladıktan sonra ikinci aşama Windows’u yüklemektir.

Bu aşamada, Windows kurulumu asıl Windows kurulum sürecini başlar. Sırasıyla dosyalar kopyalanır, genişletilir, Windows sunucu özellikleri kurulur. Daha sonra tüm kritik Windows güncellemeleri indirilir. Güncellemeler yüklendiğinde kurulum programı yeniden başlatılır ve böylece kurulum tamamlanır.

Sunucu kurulumunu tamamladıktan sonra bilgisayar otomatik olarak yeniden başlar. Sunucu kurulumu tamamlandıktan sonra karşınıza Windows Sihirbaz çıkar. Bu sihirbaz, yeni sunucunuzu yapılandırmak için en önemli başlangıç ​​görevlerinde size yol gösterir. Sihirbazla şu maddelerin kurulumu yapılır; yönetici parolası ayarlanır, saat dilimi seçilir, ağ yapılandırılır, bilgisayar adı ve etki alanı belirlenir, otomatik güncelleme etkinleştirilir, güncellemeler yüklenir, rol ekleme sihirbazı başlatılır, daha fazla işletim sistemi özelliği eklenir ve Windows güvenlik duvarı yapılandırılır.

Sunucu kurulumu tamamlandıktan ve yeni sunucunun özelliklerini belirledikten sonra sunucu kurulumunun avantajlarından rahatlıkla faydalanabilirsiniz.

Düzenlendi Ocak 9, 2021 2:20 pm

Paylaş

Güncel içeriklerimiz

İstanbul bilgisayar toptancıları

İstanbul bilgisayar toptancıları arasında kaliteli malzeme ve parça desteğimiz ile de en ön sıradayız. Yaşadığınız…

Mayıs 9, 2021

Masaüstü bilgisayar anakart tamiri

Masaüstü bilgisayar anakart tamiri gibi bir anakart değişiminde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Masaüstü bilgisayar…

Mayıs 9, 2021

Macbook anakart tamiri

Macbook anakart tamiri süresi 1 ile 5 gün arasında değişebilmektedir. Fakat arızanın tespit süresine bağlı…

Mayıs 9, 2021

Macbook servisi

Macbook servisi ihtiyaçlarınızda bizler bütün deneyimlerimiz, müşteri referanslarımız, uzman teknik kadromuz, son teknoloji ekipmanlarımız, en…

Mayıs 9, 2021

Bilgisayara su döküldü tamiri ne kadar

Bilgisayara su döküldü tamiri ne kadar? Bilgisayara su döküldü ne yapmalıyım? Bilgisayar sıvı tamiri fiyatları…

Mayıs 9, 2021

Anakart değişimi

Anakart değişimi konusunda en önemli olan nokta, arızanın tespitini, kontrollerini ve teknik çözüm için gerekli…

Mayıs 9, 2021